Siirry sisältöön

KULPS Espoo

Lukuvuosi 2022-23

Sanataiteen opetus korostaa kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja ja elämyksellisyyttä.

Virikkeelliset ja poikkitaiteelliset tehtävät auttavat ilmaisemaan itseään monipuolisesti. Kaikki sanataidekoulun kurssit ovat saatavilla lähi- tai etätoteutuksena.

Lähiopetuksessa kurssipaikkana toimii oma luokka. Sanataideohjaaja tulee sovittuna ajankohtana paikanpäälle ja tuo tarvittavat materiaalit mukanaan.

Etätyöpaja ohjataan Teams-sovelluksella. Opettaja saa työpajassa tarvittavan materiaalipaketin sähköpostiinsa ennen työpajaa.

Luokan oma opettaja tarvitaan aina mukaan kurssin aikana.

Tiedustelut ja varaukset: Anna Rautiainen, p. 045 353 3707 tai info[at]sanataidekoulu.fi

Kaikki kurssimme ovat KULPS Mielin määrin

esikoulu ja 1. -luokka kesto 75 min.

Sanataidepajassa kuulet tarinan Typystä, joka kohtaa leikkipuistossa sinitukkaisen noidan. Noita loihtii taikapölyllään mitä ihmeellisimpiä asioita ja Typy joutuu seikkailuun, jollaista ei ollut osannut toivoakaan. Pajassa pääset askartelemaan oman taikasauvasi, kokeilemaan taikuutta ja noitamaisia loitsuja.  Perustuu kirjaan: Typy ja nokkela noita / Sanna Isto, Eppu Nuotio ; kuvitus Sari Airola. (Bazar, 2020)

1.–3.-luokkalaisille kesto 90 min.

Sanataidepajassa kuullaan Jaakosta, jonka kotona riidellään ja puhutaan rumasti. Poika päättää lähteä etsimään kauniita sanoja ja mitä sitten tapahtuukaan? Lukuhetken jälkeen keskustelleen sanoista ja niiden voimasta yhdessä. Lopuksi luokan seinälle tehdään yhteinen kauniiden sanojen sanapurkki ja leikitään yhdessä draamaleikkejä.

Lukukirja: Kerro minulle kaunis sana (Karisto 2019), Kirsti Kuronen, Karoliina Pertamo

4.–6.-luokkalaisille, kesto 1 x 90 min

Työpajassa kuullaan tarinoita erilaisista muodonmuutoksista ja keksitään oma muodonmuutos. Miksi hahmoksi tai eläimeksi sinä muuttuisit? Miten muodonmuutos saa alkunsa ja miten se etenee? Minkälaisia piirteitä hahmollasi on ja kuinka palaudut takaisin omaksi itseksesi? Jokainen pääsee tekemään oman hahmonsa kirjoittaen ja kuvittaen.

4.–6.-luokkalaisille, kesto 90 min

Sanataidepajassa saat kuulla kummallisia tarinoita. Ohjaajan opastuksella pääset toteuttamaan oman omituisen tarinan ryhmätyönä. Tarinan kirjoittamisen apuna hyödynnetään vanhoja valokuvia henkilöistä ja rakennuksista sekä erilaisia esineitä. Ohjaaja tuo materiaalit tullessaan. Millaisia tarinoita annetuista aineksista syntyykään? Lopuksi tarinat voidaan esittää toisille haluamallaan tavalla.

3.–6.-luokkalaisille, kesto 1 × 90 min

Toiminnallisilla runotunneilla tutustumme lastenrunouteen kuuntelemalla ja itse tekemällä. Oppilaat pääsevät saksimaan olemassa olevista teksteistä uusia, kuvittamaan ja esittämään runoja, sekä maistelemaan erilaisia runotyyppejä. Kahden työpajan kokonaisuus sisältää teosvinkkejä, sanoilla leikkimistä ja runojen tulkitsemista monitaiteisin menetelmin. Työpajakokonaisuus tarjoaa opettajalle käytännön vinkkejä runoteosten käsittelyyn.

7.–9.-luokkalaisille, kesto 1×90 min

Innostava työpajakokonaisuus kannustaa nuoria osallistumaan runokulttuuriin sekä antaa näkökulmia runojen lukemiseen. Ohjaajan lukemat tekstiesimerkit toimivat lähtökohtana keskustelulle ja oppilaiden omille tekstiluonnoksille. Tutustumme kollaasitekniikkaan ja muihin leikkisiin kirjoitusmenetelmiin kokeilemalla niitä itse. Työpajan painopiste on 2000-luvun runouden ilmiöissä.