KULPS! Espoo -syksy 2021

Sanataiteen opetus korostaa kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja ja elämyksellisyyttä.

Virikkeelliset ja poikkitaiteelliset tehtävät auttavat ilmaisemaan itseään monipuolisesti.Kaikki sanataidekoulun kurssit ovat saatavilla lähi- tai etätoteutuksena.

Lähiopetuksessa kurssipaikkana toimii oma luokka. Sanataideohjaaja tulee sovittuna ajankohtana paikanpäälle ja tuo tarvittavat materiaalit mukanaan.

Etätyöpaja ohjataan Teams-sovelluksella. Opettaja saa työpajassa tarvittavan materiaalipaketin sähköpostiinsa ennen työpajaa.

Luokan oma opettaja tarvitaan  aina mukaan kurssin aikana.

Tiedustelut ja varaukset: Anna Rautiainen, p.045 353 3707 tai info[at]sanataidekoulu.fi

Kaikki kurssimme ovat KULPS Mielin määrin

KUKA OLET JOKI?

esikoululaiset  kesto: 75min.

Virtaava joki kuljettaa tarinaa. Joen pyörteissä istuu Ikoj. Se tuntee joen vaihtelut, sen tarinat. Vuodenajat vaihtuvat, joki pysyy – muuttuu. Ikoj sen mukana. Sanataidepajassa lapset pääsevät Ikoj´n matkaan, osalliseksi joen tarinaan ja luomaan uusia tarinoita. Paja alkaa ohjaajan tarinankerronnalla, jonka jälkeen lapset osallistuvat luoden yhteisen joen, sen maailmaan hahmoja, kehitellen heistä muotokuvia ja keksien loitsuja. (pohjautuu Monica Vaicenaviciene teokseen Vad är en flod?)

Tukee osallisuutta, yhdessä tekemistä, ilmaisutaitoja, sanavarastoa ja mielikuvituksen käyttöä

SANOJEN TAIKA

1.–3.-luokkalaisille kesto 90 min.

Sanataidepajassa kuullaan Jaakosta, jonka kotona riidellään ja puhutaan rumasti. Poika päättää lähteä etsimään kauniita sanoja ja mitä sitten tapahtuukaan? Lukuhetken jälkeen keskustelleen sanoista ja niiden voimasta yhdessä. Lopuksi luokan seinälle tehdään yhteinen kauniiden sanojen sanapurkki ja leikitään yhdessä draamaleikkejä.

Lukukirja: Kerro minulle kaunis sana (Karisto 2019), Kirsti Kuronen, Karoliina Pertamo

MUODONMUUTOS

4.–6.-luokkalaisille, kesto 1 x 90 min

Työpajassa kuullaan tarinoita erilaisista muodonmuutoksista ja keksitään oma muodonmuutos. Miksi hahmoksi tai eläimeksi sinä muuttuisit? Miten muodonmuutos saa alkunsa ja miten se etenee? Minkälaisia piirteitä hahmollasi on ja kuinka palaudut takaisin omaksi itseksesi? Jokainen pääsee tekemään oman hahmonsa kirjoittaen ja kuvittaen.

LÖYTÖRETKI RUNOIHIN

3.-6.-luokkalaisille, kesto 1 × 90 min

Toiminnallisilla runotunneilla tutustumme lastenrunouteen kuuntelemalla ja itse tekemällä. Oppilaat pääsevät saksimaan olemassa olevista teksteistä uusia, kuvittamaan ja esittämään runoja, sekä maistelemaan erilaisia runotyyppejä. Kahden työpajan kokonaisuus sisältää teosvinkkejä, sanoilla leikkimistä ja runojen tulkitsemista monitaiteisin menetelmin. Työpajakokonaisuus tarjoaa opettajalle käytännön vinkkejä runoteosten käsittelyyn.

RUNON MAHDOLLISUUDET

7.-9. luokkalaisille, kesto 1×90 min

Innostava työpajakokonaisuus kannustaa nuoria osallistumaan runokulttuuriin sekä antaa näkökulmia runojen lukemiseen. Ohjaajan lukemat tekstiesimerkit toimivat lähtökohtana keskustelulle ja oppilaiden omille tekstiluonnoksille. Tutustumme kollaasitekniikkaan ja muihin leikkisiin kirjoitusmenetelmiin kokeilemalla niitä itse. Työpajan painopiste on 2000-luvun runouden ilmiöissä.

HAHMOT, ROOLIT, TUNNELMA – RAKENNETAAN TARINA

7.–9.-luokkalaiset, kesto 1 x 90 min.

Työpajassa rakennetaan tarina tai kohtaus toiminnallisesti erilaisia hauskoja ja innostavia apuvälineitä käyttäen. Tutustutaan erilaisiin rooleihin ja arkkityyppeihin kevyen draamaharjoituksen avulla. Valmiista hahmogalleriasta valitaan oman tarinan hahmot, sijoitetaan ne tapahtumapaikkaan ja kirjoitetaan sinne tietyn tunnelman mukainen tarina/kohtaus.  Mukana yksilö- ja ryhmätyötä. Ammattitaitoinen sanataideopettaja ohjaa prosessia esimerkein ja tukimateriaalin avulla.

IMG_20181025_134531 (1)KULPS_iso uusi logo WEB_2019