Runokurssilla ennakkoluulottomia kokeiluja

Monikasvoinen runo -kurssilla oli mukana niin aloittelijoita kuin jo pidempään runoilleita. Aluksi innokas nelihenkinen joukko tutustui toisiinsa tekemällä runoselfieitä, eli Satakunnan sanataideyhdistys Skriivarin kehittämiä omakuvarunoja. Ensimmäisen kerran kotitehtävänä oli kirjoittaa jonkin kuvan pohjalta runo.

Maan korvessa kulkevi lapsosen tie

Ilma ulvoo
haukkoo
narisee lumi
kynnet raapivat tietä
kintereet väsyvät

On hanget korkeat nietokset

Harmaa utu saa sydämen hakkaamaan
ja äänet
ja pimeät eräkuusikot
ja kaukaa tuijottavat vaarat
hampaat ammottavien aukkojen ikenissä

Musta aurinko nousee

hengitys jäätyy suupieliin
haisee
kostea villa

Ja ne ulvovat

Pakkanen tuoksuu metallilta

Kirsi Virkkunen

Syksyn aikana käsittelimme runon perusasioita, muun muassa kuvallisuutta. Kirjoitimme tunteista niitä nimeltä mainitsematta, sekä rakensimme kielikuvakoneen. Proosarunokerralla tutustuimme Saila Susiluodon Huoneiden kirjaan, ja teimme sitä mukaillen omat huonerunomme.

Räsymattoja penkillä, lattialla ja kynnyksellä
Ja olki pursuaa hirsien välistä
ja kaipaus ja katkeruus
Ota sie lisää sittistä niin kasvat
Ja siuta halaan ja Karjalaa ja lämmittelen tämän kamiinan kupeessa
siun ja siun ja siun vieressä
ollaan liki ain’
ja nokisia kaikki, kun sauna on musta
ja viha ja kuolema
Ja limsa virkistää ja makkara myös
ja mummi on iso
ja saunakammarin menetetty maa

Eeva Raevaara

Koska lukuvuoden teemana ovat myytit, käsittelimme suomalaista kansanrunoutta, Kalevalaa ja loitsuja. Samalla kiinnitimme huomiota runojen rytmiin ja soinnillisuuteen. Loitsukerralla karkotimme sanojen voimalla pahoja asioita ja kutsuimme hyviä:

Hyi, sinä muikea myötäkarva
ajan normeille nyökkäilevä
pelkosia päässä pyörittelevä
toisten aatoksia alati ajatteleva.
Painu pois pahnoiltani
kanna korvamadot kainaloissais
toisille ne tarjoele
tästä kodosta karkotu.

Tule tänne tahdonvoima
tuo tolkku tullessasi
usko itsehen imussasi
takataskussa taitehen taiot.
Valjasta voimasi varakseni
oleellisehen omistautua
valintoihin varustautua
rohkeaksi roihahtaa.

Kirsi Virkkunen

Näistä arkaaisista tunnelmista etenimme kohti nykypäivää ja kokeellista runoutta. Luimme Eino Santasen setelirunoja ja teimme oman, johonkin esineeseen tarkoitetun runon sekä kokeilimme Google-runoutta. Kurssin viimeisellä kerralla tutustuimme nykypäivän lavarunouteen ja teimme oman kantaaottavan runon.Kaiken kaikkiaan kurssilla kulkivat rinta rinnan myyttinen ja moderni, ajaton runous ja nykytrendit. Pääpaino oli tekemisessä. Eräs kirjoittaja kuvasi tuntojaan kurssin päätteeksi seuraavasti:

”Kurssi antoi uskallusta ja välineitä kirjoittamiseen, uskallusta myös kirjoittaa muille ja ottaa palautetta vastaan.”

Marrasaurinkoon
kätken surun ja toiveen