sanataidepajoja koululuokille

Sanataiteen opetus korostaa leikkimieltä, iloa, eläytymistä ja rohkeita kokeiluja. Virikkeelliset ja
poikkitaiteelliset tehtävät auttavat ilmaisemaan itseään monipuolisesti. Kurssipaikkana toimii oma koulu, ellei toisin mainita. Luokan oma opettaja tarvitaan mukaan kurssin aikana.
Tiedustelut ja varaukset:
Anna Rautiainen 045 353 3707 tai info [at] sanataidekoulu . fi

HURJA-HIRVIÖ

1.-3.-luokkalaisille, 1×90 min
Maistuu hirviölle muovi ja namut, vaan missä on sen kaikki kamut?
King Kong jylisee Loch Ness veteen sukeltelee kun muovi hirviö eteen kurkistelee.

Tutkitaan, tutustutaan hirviömaailmaan ja luodaan oma roskahirviö kollaasitekniikalla ja sanataiteen keinoin.

Työtavat: lukeminen, kirjoittaminen, teatteri-ilmaisu, kädentaidot
Materiaalit: kynä, paperia, kierrätysmateriaalit, jotka ohjaaja tuo paikalle.
Hinta: 7 €/oppilas

IHANAN MAIJAN MATKASSA                                                                                                   KULPS

1.-2. -luokkalaisille, 1 x 90 min.

Miltä näyttää himmikiilukainen? Tai seinäkultiainen? Kuinka ne liikkuvat? Päästävätkö ne ääniä?
Onko niillä jokin erityisominaisuus?
Hypätään Ihanan Maijan matkassa hyönteisten maailmaan ja tehdään oma mielikuvitushyönteinen,
vaikkapa sellainen, jolle voit uskoa salaisuutesi…
Perustuu Johanna Hulkon kirjoittamaan ja Marjo Nygårdin kuvittamaan lastenkirjaan Ihana Maija (Karisto 2018)

Ohjaaja: Jutta Toiva-Kärkkäinen
Hinta: 8€/oppilas

ELÄINTARINOITA ELÄMYKSELLISESTI                                                                              KULPS

3.-4.-luokkalaisille, 2 x 90 min.
Tutustumme eläintarinoihin, faabeleihin ja runoihin. Ääneen luetut tarinat toimivat lähtökohtana oppilaiden omille kertomuksille, piirroksille, kollaaseille ja pienimuotoisille esityksille. Elämyksellisissä työpajoissa selviää muun muassa, miten kettu sai valkoisen hännänpään ja miksi kirahvilla on pitkä kaula ja seepralla raidat. Eläintarinat tarjoavat tilaisuuden erilaisuuden, tunteiden ja yksilöllisten vahvuuksien tunnistamiselle ja käsittelylle. Toiminnallisuus, leikkimielisyys ja mielikuvituksen rikastuttaminen ovat oleellinen osa sanataidetuntia.
Hinta: 10 €/oppilas

KREIVIN AIKAAN                                                                                                                           KULPS

3.-5.-luokkalaisille, 1×90 min
Koiramäen Suomen historia herää eloon herää eloon, kun kreivi Pietari Brahe saapuu vierailulle luokkaan.
Pajassa tutkitaan Suomen lasten historiaa. Luokka jaetaan ryhmiin, jotka valmistavat annettujen ohjeiden pohjalta eri tekstilajeja hyödyntäen uutisen, monologin tai mielipidekirjoituksen. Lopuksi tuotokset luetaan/esitetään toisille sekä Kreivi Pietari Brahelle.
Tila: luokkahuone
Materiaalit: kynä, paperia, muut materiaalit ohjaaja tuo paikalle. Ohjaaja on välillä roolissa.

Tavoite: vuorovaikutustaidot, luovuus, kirjoittaminen, ryhmätyötaidot, tekstilajit.

Hinta: 7 €/oppilas

LÖYTÖRETKI RUNOIHIN                                                                                                             KULPS

3.-6.-luokkalaisille, 3×90 min
Toiminnallisilla runotunneilla tutustumme lastenrunouden uutuuksiin ja klassikoihin kuuntelemalla ja itse tekemällä. Oppilaat pääsevät saksimaan olemassa olevista teksteistä uusia, kuvittamaan ja esittämään runoja, sekä maistelemaan erilaisia runotyyppejä. Kolmen työpajan kokonaisuus sisältää teosvinkkejä, sanoilla leikkimistä ja runojen tulkitsemista monitaiteisin menetelmin. Työpajakokonaisuus tarjoaa opettajalle käytännön vinkkejä runoteosten käsittelyyn.

Hinta: 15 €/oppilas

RUNON MAHDOLLISUUDET                                                                                                      KULPS

7.-9. luokkalaisille, 2×90 min
Innostava työpajakokonaisuus kannustaa nuoria osallistumaan runokulttuuriin sekä antaa näkökulmia runojen lukemiseen. Ohjaajan lukemat tekstiesimerkit toimivat lähtökohtana keskustelulle ja oppilaiden omille tekstiluonnoksille. Tutustumme kollaasitekniikkaan ja muihin leikkisiin kirjoitusmenetelmiin kokeilemalla niitä itse. Työpajan painopiste on 2000-luvun runouden ilmiöissä.
Hinta: 10 €/oppilas

MATKA TULEVAISUUDEN KAUPUNKIIN                                                                              KULPS

3.-4.-luokkalaiset 2 x 90 min

Miltä maailma näyttää sadan vuoden kuluttua? Löytyisikö kirjallisuudesta vinkkejä? Tässä pajassa tutustutaan kirjallisuuden avulla visioihin tulevaisuuden maailmasta (esim. Vuokko Hurmeen Kiepaus) ja suunnitellaan tulevaisuuden kaupungin kartta ohjaajan antaman sapluunan pohjalta. Lopuksi kirjoitetaan matkakertomus matkasta tulevaisuuden kaupunkiin kaikkia aisteja hyödyntäen. Ennen työpajaa oppilaiden tulee tutustua lukukirjaan. Työpajankesto 2 x 90 min

Hinta: 10 €/oppilas

SEITSEMÄN VELJESTÄ 2020-LUVULLE                                                                              KULPS

6. lk myös 7.-9.-luokkalalaiset,  2 x 90 min.

Vuonna 2020 on kulunut 150 vuotta Aleksin Kiven Seitsemän veljestä -romaani julkaisemisesta. Tässä työpajassa tuodaan veljekset 2020-luvulle. Käymme läpi veljesten luonteenpiirteitä ja tutustumme teoksen avainkohtauksiin. Näiden pohjalta oppilaat kirjoittavat ryhmissä uuden version valituista romaanin kohtauksista 2020-luvulle siirrettynä. Ennen työpajaa luokan tulee tutustua Seitsemän veljestä romaaniin.  2 x 90 min.

Ohjaaja:

Kreivin aikaan_ Kati Oinonen