KULPS! Espoo -kevät 2021

Sanataiteen opetus korostaa kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja ja elämyksellisyyttä.

Virikkeelliset ja poikkitaiteelliset tehtävät auttavat ilmaisemaan itseään monipuolisesti. Kurssipaikkana toimii oma luokka. Työpaja ohjataan Teams sovelluksella. Opettaja saa työpajassa tarvittavan materiaalipaketin sähköpostiinsa ennen työpajaa.

Luokan oma opettaja tarvitaan mukaan kurssin aikana.

Etäpajoja on mahdollista varata joulukuusta 2020 eteenpäin.

Tiedustelut ja varaukset: Anna Rautiainen, p.045 353 3707 tai info[at]sanataidekoulu.fi

Kaikki kurssimme ovat KULPS kerran lukuvuodessa.

KUKA OLET JOKI?- Etävideo -työpaja

esikoululaiset

kesto:  video + työpaja osuus n.75min.

Varaamalla kurssin saat linkin ja ohjeistuksen työpajaan, sekä tehtäväpaketin. Työpajan videolinkki avataan sovitulle aikavälille.

Virtaava joki kuljettaa tarinaa. Joen pyörteissä istuu Ikoj. Se tuntee joen vaihtelut, sen tarinat. Vuodenajat vaihtuvat, joki pysyy – muuttuu. Ikoj sen mukana. Sanataidepajassa lapset pääsevät Ikoj´n matkaan, osalliseksi joen tarinaan ja luomaan uusia tarinoita. Paja alkaa ohjaajan tarinankerronnalla, jonka jälkeen lapset osallistuvat luoden yhteisen joen, sen maailmaan hahmoja, kehitellen heistä muotokuvia ja keksien loitsuja. (pohjautuu Monica Vaicenaviciene teokseen Vad är en flod?)

Tukee osallisuutta, yhdessä tekemistä, ilmaisutaitoja, sanavarastoa ja mielikuvituksen käyttöä

ELÄINTARINOITA ELÄMYKSELLISESTI

1.–3.-luokkalaisille,  kesto 1 x 90min

Tutustumme eläintarinoihin, faabeleihin ja runoihin. Ääneen luetut tarinat toimivat lähtökohtana oppilaiden omille kertomuksille, piirroksille, kollaaseille ja pienimuotoisille esityksille. Elämyksellisissä työpajoissa selviää muun muassa, miten kettu sai valkoisen hännänpään ja miksi kirahvilla on pitkä kaula ja seepralla raidat. Eläintarinat tarjoavat tilaisuuden erilaisuuden, tunteiden ja yksilöllisten vahvuuksien tunnistamiselle ja käsittelylle. Toiminnallisuus, leikkimielisyys ja mielikuvituksen rikastuttaminen ovat oleellinen osa sanataidetuntia.

LÖYTÖRETKI RUNOIHIN

3.-6.-luokkalaisille, kesto 1 × 90 min

Toiminnallisilla runotunneilla tutustumme lastenrunouteen kuuntelemalla ja itse tekemällä. Oppilaat pääsevät saksimaan olemassa olevista teksteistä uusia, kuvittamaan ja esittämään runoja, sekä maistelemaan erilaisia runotyyppejä. Kahden työpajan kokonaisuus sisältää teosvinkkejä, sanoilla leikkimistä ja runojen tulkitsemista monitaiteisin menetelmin. Työpajakokonaisuus tarjoaa opettajalle käytännön vinkkejä runoteosten käsittelyyn.

MATKA TULEVAISUUDEN KAUPUNKIIN

4.–5.-luokkalaisille, kesto 1 x 90 min

Miltä maailma näyttää sadan vuoden kuluttua? Löytyisikö kirjallisuudesta vinkkejä? Tässä pajassa tutustutaan kirjallisuuden avulla visioihin tulevaisuuden maailmasta (esim. Vuokko Hurmeen Kiepaus) ja suunnitellaan tulevaisuuden kaupungin kartta ohjaajan antaman sapluunan pohjalta. Lopuksi kirjoitetaan matkakertomus matkasta tulevaisuuden kaupunkiin kaikkia aisteja hyödyntäen. Ennen työpajaa oppilaiden tulee tutustua lukukirjaan.

RUNON MAHDOLLISUUDET

7.-9. luokkalaisille, kesto 1×90 min

Innostava työpajakokonaisuus kannustaa nuoria osallistumaan runokulttuuriin sekä antaa näkökulmia runojen lukemiseen. Ohjaajan lukemat tekstiesimerkit toimivat lähtökohtana keskustelulle ja oppilaiden omille tekstiluonnoksille. Tutustumme kollaasitekniikkaan ja muihin leikkisiin kirjoitusmenetelmiin kokeilemalla niitä itse. Työpajan painopiste on 2000-luvun runouden ilmiöissä.

UUTISESTA TARINAKSI

5.–9.-luokkalaiset, kesto 1 x 90 min

Työpajassa pohditaan, mitä eroa on uutisella ja fiktiivisellä tekstillä. Oppilaat saavat päästää mielikuvituksensa lentoon ja keksiä tarinoita, joita uutisissa ei nähdä. Työpaja tutustuttaa elämyksellisesti sekä uutistekstien että fiktiivisen kirjallisuuden piirteisiin.

IMG_20181025_134531 (1)KULPS_iso uusi logo WEB_2019