KULPS! Espoo -kevät 2020

Sanataiteen opetus korostaa kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja ja elämyksellisyyttä.

Virikkeelliset ja poikkitaiteelliset tehtävät auttavat ilmaisemaan itseään monipuolisesti. Kurssipaikkana toimii oma luokka, ellei toisin mainita. Luokan oma opettaja tarvitaan mukaan kurssin aikana.

Tiedustelut ja varaukset: Anna Rautiainen, p.045 353 3707 tai info[at]sanataidekoulu.fi

Kaikki kurssimme ovat KULPS kerran lukuvuodessa.

PAJOJA VOIT VARATA KOKO KEVÄÄN!

IHANAN MAIJAN MATKASSA

1.-2. -luokkalaisille, kesto 1 x 90 min.

Miltä näyttää himmikiilukainen? Tai seinäkultiainen? Kuinka ne liikkuvat? Päästävätkö ne ääniä?
Onko niillä jokin erityisominaisuus? Hypätään Ihanan Maijan matkassa hyönteisten maailmaan ja tehdään oma mielikuvitushyönteinen, vaikkapa sellainen, jolle voit uskoa salaisuutesi…
Perustuu Johanna Hulkon kirjoittamaan ja Marjo Nygårdin kuvittamaan lastenkirjaan Ihana Maija (Karisto 2018).

Ohjaaja: Jutta Toiva-Kärkkäinen

ELÄINTARINOITA ELÄMYKSELLISESTI

3.-4.-luokkalaisille, kesto 2 x 90min

Tutustumme eläintarinoihin, faabeleihin ja runoihin. Ääneen luetut tarinat toimivat lähtökohtana oppilaiden omille kertomuksille, piirroksille, kollaaseille ja pienimuotoisille esityksille. Elämyksellisissä työpajoissa selviää muun muassa, miten kettu sai valkoisen hännänpään ja miksi kirahvilla on pitkä kaula ja seepralla raidat. Eläintarinat tarjoavat tilaisuuden erilaisuuden, tunteiden ja yksilöllisten vahvuuksien tunnistamiselle ja käsittelylle. Toiminnallisuus, leikkimielisyys ja mielikuvituksen rikastuttaminen ovat oleellinen osa sanataidetuntia.

LÖYTÖRETKI RUNOIHIN

3.-6.-luokkalaisille, kesto 2×90 min.

Toiminnallisilla runotunneilla tutustumme lastenrunouden uutuuksiin ja klassikoihin kuuntelemalla ja itse tekemällä. Oppilaat pääsevät saksimaan olemassa olevista teksteistä uusia, kuvittamaan ja esittämään runoja, sekä maistelemaan erilaisia runotyyppejä. Kahden työpajan kokonaisuus sisältää teosvinkkejä, sanoilla leikkimistä ja runojen tulkitsemista monitaiteisin menetelmin. Työpajakokonaisuus tarjoaa opettajalle käytännön vinkkejä runoteosten käsittelyyn.

MATKA TULEVAISUUDEN KAUPUNKIIN

4.-6.-luokkalaisille, kesto 2 x 90 min.

Miltä maailma näyttää sadan vuoden kuluttua? Löytyisikö kirjallisuudesta vinkkejä? Tässä pajassa tutustutaan kirjallisuuden avulla visioihin tulevaisuuden maailmasta (esim. Vuokko Hurmeen Kiepaus) ja suunnitellaan tulevaisuuden kaupungin kartta ohjaajan antaman sapluunan pohjalta. Lopuksi kirjoitetaan matkakertomus matkasta tulevaisuuden kaupunkiin kaikkia aisteja hyödyntäen. Ennen työpajaa oppilaiden tulee tutustua lukukirjaan.

Ohjaaja: Kati Oinonen

RUNON MAHDOLLISUUDET

7.-9. luokkalaisille, kesto 2×90 min.

Innostava työpajakokonaisuus kannustaa nuoria osallistumaan runokulttuuriin sekä antaa näkökulmia runojen lukemiseen. Ohjaajan lukemat tekstiesimerkit toimivat lähtökohtana keskustelulle ja oppilaiden omille tekstiluonnoksille. Tutustumme kollaasitekniikkaan ja muihin leikkisiin kirjoitusmenetelmiin kokeilemalla niitä itse. Työpajan painopiste on 2000-luvun runouden ilmiöissä.

SEITSEMÄN VELJESTÄ 2020-LUVULLE

7.-9.-luokkalalaiset, kesto 2 x 90 min.

Vuonna 2020 on kulunut 150 vuotta Aleksin Kiven Seitsemän veljestä -romaani julkaisemisesta. Tässä työpajassa tuodaan veljekset 2020-luvulle. Käymme läpi veljesten luonteenpiirteitä ja tutustumme teoksen avainkohtauksiin. Näiden pohjalta oppilaat kirjoittavat ryhmissä uuden version valituista romaanin kohtauksista 2020-luvulle siirrettynä. Ennen työpajaa luokan tulee tutustua Seitsemän veljestä romaaniin.

Ohjaaja: Jutta Toiva-Kärkkäinen tai Kati Oinonen

IMG_20181025_134531 (1)KULPS_iso uusi logo WEB_2019