Sataisipa kesällä!

paljon, että olisi hyvä syy olla sisällä lukemassa. Onko sinulla haaveena, että kesälomalla ehtisi lukemaan ”kaikki” ne kirjat, joita ei talvella ehtinyt tai ei jaksanut? Tuo ”kaikki” tarkoittaa ainakin ystävien suosittelemia, lempikirjailijan uusinta tai palkinnoille päässeitä. Itselläni on tapana kuljettaa painavaa kirjakassia kevyiden lomavaatteiden vastapainona. Pitää olla jokaiseen lukutunnelmaan sopiva kirja ja niinpä olen jo hyvissä ajoin alkanut tehdä lomakirjalistaa: yksi runokirja, yksi lukematon klassikko/vanhempi lukematon, yksi uudempi ja yksi dekkari.

 

Jos on huono kesä eikä sadepäiviä satu lomaan montaakaan ja koska lomalla pitää muka aina tehdä jotain muutakin, lomakirjakassin sisältö kannattaa miettiä huolella. Mökin kirjahyllystä tai mummolan ullakoltakin voi aina tehdä jännittäviä löytöjä, mutta lukunautinnon varmistaakseen suosittelen etukäteissuunnittelua, etukäteisvarausta nettikirjastosta ja löytöretkeä kirjastoon. Myös lomapaikkakunnan kirjastossa kannattaa käydä, koska siellä aina tekee löytöjä ja sieltä voi onnistua saamaan odottamansa uutuuskirjankin. Kirjailijoita pitää myös aika ajoin sponsoroida, joten haluamansa uutuuskirjan saa kesäpäivällisen ja vähän vanhempia munkkikahvin hinnalla.

 

Radiossa, Yle Radio 1:ssä on erinomaisia kirjallisuusohjelmia, kuten Lukupiiri, Kuukauden kirja ja Kirjakerho. Toivottavasti ne kaikki eivät ole kesätauolla, mutta joka tapauksessa uusinnanhan saa Yle Areenassa. Kaksi viimeisintä kuulemaani Kirjakerho-ohjelmaa tarjosivat mielenkiintoista tietoa kanadalaisista naiskirjailijoista, mm. Margaret Atwoodista ja Carol Shieldsistä ja toinen ohjelma paneutui Doris Lessingin tuotantoon. Tunninmittainen puheohjelma on harvinaista herkkua monen lyhytjännitteisen tv-ohjelman vastapainona. Kuin lukisi kirjaa. Erinomaisia lukuvinkkejä ja mahdollista klassikko/vanhempi lukematon –kesälukuseuraa esimerkiksi joku Lessing. Entä ne muut lomaseuralaiseni tänä suvena? Kirjoittajaystäviltäni joululahjaksi saamani Nylénin Antin suomentama Baudelairen Pahan kukkia ehdottomasti, jota nautin pieninä keskittyneinä herkkupaloina. Kirjastosta sain juuri pitkään varauksessa olleen Kate Atkinsonin dekkarin Ihan tavallisena päivänä, jonka kanssa pysyy hereillä myöhäänkin, uskon.

 

Kirjastosta löysin Virginia Woolfin esikoisromaanin Menomatka, jonka Savukeidas on tänä vuonna julkaissut suomeksi. Se julkaistiin v. 1915 ja se herätti kohua, koska nainen uskalsi kirjoittaa aiheista, jotka yleensä kuuluivat miehille. Tämä voisi kuulua lomakassin feministi-osastoon, vaikka Woolf kuuluu myös sekä klassikko-osastoon että pakko lukea kaikki tältä kirjailijalta -osastoon. Ja vielä nopea kurkistus omaan kirjahyllyyn: varmuuden varaksi mukaan sieltäkin joku lukematon.

 

Mainioita lukulomapäiviä toivotellen

Aulikki Rundgren

Kommentoi

Vaaditut tiedot on merkitty tähdellä. (Sähköpostiosoitetta ei julkaista.)

_Vantaan Sanataidekoulu     _Asematie 11 A 11 (Tikkuraitti 11 A 11)    _01300 Vantaa     _P: 045 126 6080     _Ota yhteyttä