Sanataidetta iltapäiväkerhoissamme!

Tutustu Jokiniemen iltapäiväkerhon sanataiteen perusopetukseen syksyltä 2013. Vantaan sanataidekoulu tarjoaa iltapäiväkerhoissaan jokaiselle lapselle mahdollisuuden aloittaa sanataiteilijana ilman erillistä maksua. Opetus on sanataiteen perusopetusta ja ammattitaitoisten ohjaajien toteuttamaa. Heittäydy sanataiteelliseen maailmaan! 

Tutustu myös yleiseen opetussuunnitelmaamme tästä…

Teksti ja kuvat: sanataideohjaaja Noora Nyyssönen

 

VK 36
Sanataidemaskotti Paavo Pesukarhu saapui kerhoon. Paavo istui kerhon kirjahyllyssä ja sillä oli käpälien välissä salainen sanataidekirje. Kirjeessä kerrottiin, että kerhossa sanataiteillaan aina keskiviikkoisin ja torstaisin. Keskusteltiin sanataiteesta; mitä kaikkea se voisi olla, mitkä voisivat olla kivoja juttuja, joita sanataiteessa voisi tehdä. Paavosta tykättiin kovasti ja Paavo keräsikin ennätysmäärän paijauksia. Tutustuttiin myös Paavon lähettämään Siri Kolun Me rosvolat -kirjaan. Se oli osalle tuttu. Arvuuteltiin millainen kirja voisi olla kyseessä. Lopuksi leikittiin hämähäkkileikki. Paavo kiipeili seitissä taitavasti.

Maskottimme Paavo Pesukarhu

VK 37
Sanismaskotti oli mennyt piiloon ja kerholaiset etsivät Paavo Pesukarhun yhteisvoimin. Paavo oli lähettänyt jälleen salaisen saniskirjeen. Luettiin se yhdessä sekä Me rosvolat -kirjasta 1.luku. Lukemisen aikana Paavo sai paljon paijauksia. Lopuksi maalattiin kirjaan liittyvät kuvat, kuviin ilmestyi kirjan henkilöhahmojen lisäksi myös rosvonaamioon pukeutunut Paavo Pesukarhu. Lopuksi leikittiin lasten toiveesta jälleen hämähäkkileikki.    

VK 38
Etsittiin Paavo Pesukarhu piilostaan kylmääkuumaa -menetelmällä. Luettiin Paavon lähettämä kirje, kerrattiin Me rosvolat -kirjan tapahtumia ja jatkettiin lukemista. Tehtiin Paavon lähettämä etsintäkuulutustehtävä. Se saavutti suuren suosion ja osa teki useita kuulutuksia. Kuulutukset laitettiin kerhon seinille. 

Hurjan jättiläisen etsinäkuulutus

VK 39
Paavo oli mennyt niin kummalliseen piiloon, että kesti kauan ennen kuin lapset huomasivat oudon kassin, josta roikkui tutun pesukarhun häntä. Kirjeessään Paavo kehui viime saniskerralla tehtyjä hienoja etsintäkuulutuksia. Luettiin Rosvoloita eteenpäin ja tehtiin kirjan tapahtumiin liittyen pienryhmissä Mieluisimmat ryöstö-saaliit -tehtävä. Kirjoitin lasten keksimät saaliit ylös ja lapset piirsivät ryhmissä niihin liittyvät kuvat. Piirtäessä kuunneltiin Paavon lähettämää musiikkia. Lista ryöstösaaliista laitettiin kerhon seinälle.

VK 40
Paavon etsintä ja Paavon kirjeen lukeminen. Jatkettiin Me rosvolat -kirjaa. Kirjoitettiin yhteinen rosvokirje, josta selvisi mm.rosvojengin nimi, ryöstösaalis, parhaimmat piilopaikat jne. Lopuksi leikittiin kirjeeseen liittyvä Rosvoviesti -leikki, jossa hiippailtiin musiikin tahdissa rosvomaisin liikkein. Kun musiikki pysähtyi rosvotkin pysähtyivät ja antoivat kirjeensä lähimpänä olevalle rosvolle. Kun kirje oli kiertänyt kaikilla, oli tehtävä suoritettu. 

VK 41
Saniksessa vietettiin lempikirjapäivää. Jokainen sai tuoda yhden lempikirjansa ja esitellä sen muille. Kirjoista myös luettiin lasten valitsemat kohdat. Kerhoon saapui vanhassa matkalaukussa Paavo Pesukarhun vanha tuttu Markku Maahinen. Markku toi kerhoon oman lempikirjansa, josta luettiin muutama sivu. Matkalaukussa oli myös muutama vanha esine, joita kummasteltiin ja joista keskusteltiin. Keksittiin tavaroiden avulla tarina Markku Maahisesta.  

VK 42
Ei sanista. Koulujen syysloma!

VK 43
Etsittiin kerhotilasta Paavo Pesukarhu ja keräännyttiin piiriin lattialle. Kokeiltiin rosvoilmeitä ja toistettiin toisten keksimät ilmeet. Paavokin innostui kovasti ilmeilemään. Luettiin Rosvoloita eteenpäin ja lukuhetken jälkeen tehtiin rosvokortit. Paavo oli leikannut kaikille valmiiksi kolme eri väristä kartonkia, joihin piirrettiin rosvoperheen jäsenten kuvat. Perheen jäsenille keksittiin nimet, iät, tuntomerkit ja erikoistaidot. Korteista tuli hienoja ja niillä pelattiin mm. Hullunkuriset perheet -peliä. 

VK 44
Paavon etsinnän jälkeen kerrattiin Me rosvolat -kirjan tapahtumia. Luettiin kappale, jossa kerrottiin Rosvolan perheen ruokailusta. Lapset innostuivat kirjan pohjalta tekemään oman rosvomenun. Ideoitiin toinen toistaan hurjempia ruokalajeja. Lopuksi piirrettiin ruokakuvat. 

Inha rosvomenu, joka sisältää matoja, mutaa, limaa ja kaikkea kammottavaa!

VK 45
Kerhon yhteinen retki Tikkurilan kirjastoon. 

VK 46
Paavo Pesukarhu oli kirjoittanut sanislaisille kirjeen. Leikittiin Mitä ryöstin tänään -leikki. Paavo innosti kirjeessään keksimään myös yhteisen rosvolaulun. Laulun sanoja pohtiessa käytettiin apuna leikissä syntyneitä rosvotarinoita. Laulettiin lopuksi omaa rosvolaulua erilaisia tuttuja melodioita hyödyntäen. 

VK 47 
Paavo Pesukarhu toivoi kirjeessään, että sanislaiset keksivät oman ”Täydellisen ryöstösuunnitelman.” Suunnitelmiin kirjattiin ylös. Siihen kuului: ryöstösaalis, ansat ja piilo-paikat. Samalla luettiin Me rosvolat- kirjaa eteenpäin. Suunnitelmista tuli hienoja ja hauskoja. Lopuksi kuunneltiin Kardemumman rosvot-äänikirjaa. 

Onko tämä täydellinen suunnitelma?

VK 48
Luettiin Me rosvolat-kirjaa eteenpäin. Samalla piirrettiin kirjan tapahtumiin liittyvät kuvat. Lopuksi tarinoitiin nopilla ja korteilla. Keskusteltiin myös keväällä ilmestyvästä Riiviökirja-sanataideantologiasta ja luettiin vanhoista julkaisuista muutamia tarinoita, runoja ja sarjakuvia. 

VK 49
Paavo Pesukarhun etsinnän jälkeen tarinoitiin nopilla ja draama-korteilla sanislehteä varten. Tarinoita syntyi myös kerhon maskotista. Tonttu-havaintojakin oli nähty rutkasti. Kirjoitin havainnot ylös ja ne päätyivät esille kerhon seinälle. Luettiin lopuksi Suurta tonttukirjaa.

VK 50
Ip-kerhon pikkujoulut. Luettiin erilasia kirjoja mm.Yökyöpeli-runokirja sekä saamelainen kansansatu ”Tyttö, joka muuttui kultaiseksi koskeloksi.” Herkuteltiin ja discoiltiin. Kuunneltiin myös joululauluja. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sanis/public/html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentoi

Vaaditut tiedot on merkitty tähdellä. (Sähköpostiosoitetta ei julkaista.)

_Vantaan Sanataidekoulu     _Asematie 11 A 11 (Tikkuraitti 11 A 11)    _01300 Vantaa     _P: 045 126 6080     _Ota yhteyttä