Mikä ihmeen runolaboratorio?

Toukokuisena tiistai-iltana nuorisotila Tonttula täyttyi iloisista, hilpeistä ja puheliaista nuorista. Kyseessä oli Vantaan sanataidekoulun lavarunouslaboratorio – kurssi. Runolaboratorion ideana oli antaa nuorille aikaa kirjoittaa omia runoja ja harjoitella niiden esittämistä. Ohjaajina toimivat sanataideohjaajat Maami Heikkinen ja Johannes Keltto sekä teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Oinonen.

Aloitimme kurssin pienillä kirjoitusharjoituksilla, jotka toimivat lämmittelytehtävinä ja inspiraation lähteenä. Runoja kirjoitettiin hyvin keskittyneesti ja suurella innostuksella omassa rauhassa.  Omia tekstejä esitettiin Lavarunous-klubilla lauantaina 18.5.2013.

 

2013-05-14 18.58.15 runol.3

(Kuva: Maami)

 

Esimerkkejä runoharjoituksista:

 

1. Kirjoita runo jatkamalla lausetta.

Valitse summassa kirja ja siitä jokin sivu. Osoita jotakin lausetta etusormellasi. Se olkoon aloituslauseesi. Tässä esimerkkiruno:

 

Näytti siltä, että koira oli saanut vainun jostakin,

tuuli levitti kummallista hajua ympäri taloa.

Sulkeuduin eteiseen. Pelotti. Jätin koiran keskelle pihaa.

Sen värisi kauttaaltaan………..

 

2. Minä olen runoja.

Mieti asioita, joita olet tai haluaisit olla. Voivat kertoa luonteestasi tai mieltymyksistäsi.

 

Minä olen elohopeaa

venyn joka paikkaan, ja aina

olen kuin paikka housuissa

aina oikean kokoinen.

Minä olen huimapää äärirajalla

juuri niin kaukana, kuin voimani ylettävät.

 

Tuuli Savela

 

 3. Tekstiviestiruno.

Kirjoita 160 merkin mittainen flarf-runo. Käytä puhekieltä. Valitse mahdollisimman arkinen aihe, josta et ole kuullut kenenkään kirjoittaneen runoa.

 

 VR:n myöhästymisen syy = routavaurio,

hiekkaa raiteilla? Junien ovet jäässä, olihan nollassa…

Susien hyökkäys, kadonnut konduktööri?

Tai sitten syytetään sumua..

 

Mira Strengell

 

 

 

Koulutus jatkui Kati Oinosen draamaharjoituksilla, joiden ideana oli esiintymisen harjoittelu sekä lavalla oleminen oman tekstin kanssa.

 

Runolabra katiohjeistaa 2 2013-05-14 18.15.31 ruol.2

Kati ohjeistaa (kuva: Maami)

 

Esimerkkejä Katin harjoitteista:

 

ÄÄNI- JA HENGITYSHARJOITUKSET

Oikeaoppinen hengitys käyttää hyväkseen koko keuhkojen kapasiteettia. Sisään hengitettäessä nenän kautta täyttyvät ensin keuhkojen alaosat ja sitten yläosat. Nukkuvan lapsen hengitystä voi joskus tarkkailla.

 

1. Alkuääni

Seisotaan tukevasti jalat maassa ja alkuääntä päästäen retkautetaan kroppa vyötäröstä alaspäin. Pää putoaa ja kädet roikkuvat. Ojentaudutaan suoriksi kuin oltaisiin kumilankaa. Tunnetaan, kuinka leuka ikään kuin jäisi jälkeen; suu ja nielu ovat auki. Alkuääntä tulee koko ajan tasaisena virtana.

 

2. Huutoja

Huudetaan eri voimakkuuksilla ja etäisyyksien mielikuvilla: ”Mä rakastan sua” esim. viereiseen huoneeseen, pihalle, pellon toiselle puolelle ja järven toiselle puolelle. Tullaan takaisin päinvastaisessa järjestyksessä. Huudoissa käytetään omaa runoa.

 

3. Tunteet tuolille

Tilan reunoille on laitettu kolme tuolia kummallekin puolelle noin kolmen metrin etäisyyksille toisistaan jonoon. Valitaan lattialta tunnetila. Yksitellen jokainen käy sanomassa/huutamassa tuolilla jonkun kohdan runostaan. Lähdöt ovat nopeita kiihdytyksiä tuolilta toiselle. Tuolin luona pysähdys ja repliikki. Esim:  ”Rakas, missä sä oot ollut?”

 

KÄVELY JA RYTMI

Lähdetään liikkeelle irti tuoleista. Liikutaan tilassa valppaana, aistit avoimena, huomioidaan tilassa olevat muut henkilöt. STOP -merkistä kävelyn rytmi muuttuu. Otetaan liikkeeseen mukaan oma teksti, vaihdellen tunnetiloja.

 

2013-05-14 19.28.42 laboratorio

(Kuva: Maami)

 

Oli ilo katsella nuorten intensiivistä keskittymistä harjoitteisiin sekä kuunnella kiinnostavia harjoituksista käytäviä keskusteluja.

 

Tapahtuma oli osa Vantaan sanataidekoulun ja Helsinki poetry connectionin yhteistyössä järjestämää lavarunous-klubia lauantaina 18.5. kello 11-17. Runolaboratoriota tuki Uudenmaan taidetoimikunta.

 

 

Maami Heikkinen

Vastaava sanataideopettaja

Kommentoi

Vaaditut tiedot on merkitty tähdellä. (Sähköpostiosoitetta ei julkaista.)

_Vantaan Sanataidekoulu     _Asematie 11 A 11 (Tikkuraitti 11 A 11)    _01300 Vantaa     _P: 045 126 6080     _Ota yhteyttä