Metsän ovi raollaan näyttelyn kirjat ja tehtävät

Kirjallisuuslähtöisiä sanataideharjoituksia

Vantaan sanataidekoulun vastaava sanataideohjaaja Maami Snellman on laatinut Metsän ovi raollaan -näyttelyn kirjojen ympärille sanataideharjoituskokonaisuuden. Materiaalia voi hyödyntää taidekouluissa, päiväkodeissa ja kouluissa ennen tai jälkeen näyttelyn. Harjoitukset on suunniteltu niin, että niitä voi käyttää, vaikkei näyttelyssä vierailisikaan. Metsän ovi raollaan elämysnäyttely on esillä taidetalo Pessissä 29.9. – 31.10.2014. Näyttelyssä heräävät henkiin suomala
iset metsätarinat sekä metsän eläimet ja taruolennot.

Klikkaa kirjan kantta tai nimeä, niin tehtävät avautuvat uuteen ikkunaan.

aarnio_maankatkemat

Aarnio, Reeta: Maan kätkemät. Otava, 2008.

Suosittelemme kirjaa yli 10-vuotiaille tytöille ja pojille.

Ystäväni metsänkävi pieni kuva

Helakisa, Kaarina ja Hanak, Mirko (kuv.): Ystäväni metsänväki. Sanoma osakeyhtiö, 1975.

Kaarina Helakisan ja Mirko Hanakin ihastuttava runokirja lumoaa jokaisen lukijan.

Hjelt, Marjut ja Aalto, Jaana (kuv.): Keijukaiset. SKS, 2011 .

Kirja soveltuu tieto- ja tarinakirjaksi 9–12-vuotialle sekä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville aikuisille.

Hjelt, Marjut ja Aalto, Jaana (kuv.): Lumoava haltijakansa. Karisto, 2011.

Tieto- ja fantasiakirjoista innostuville alakouluikäisille sekä kaikille lasten parissa työskenteleville aikuisille.

Hjelt, Marjut: Taikametsä. SKS, 2000.

Soveltuu Tieto- ja tarinakirjaksi 9–12-vuotialle sekä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville aikuisille.

Kokko, Yrjö: Pessi ja Illusia. WSOY, 1944.

Korolainen, Tuula ja Castrén, Taru(kuv.): Minä olen perhonen. Tammi, 2010.

Soveltuu leikki-ikäisille ja alakoululaisille sekä ehdottomasti kaikille aikuisillekin.

Kunnas, Kirsi ja Syrjä, Martti (kuv.) : Puupuu ja käpypoika. WSOY, 1972.

Sopii erinomaisesti päiväkoti-ikäisille sekä alakouluun. Hilpeät runot ja Kunnaksen pojan monivärikuvitus kiinnostavat yhtälailla tyttöjä kuin poikiakin.

Kurenniemi, Marjatta: Puuhiset. Tammi, 1956.

Sopii parhaiten eskareille sekä 1.−3. luokkalaisille.

Kuttner, Iiro ja Tietäväinen, Ville (kuv.): Puiden tarinoita. Books North, 2014.

Soveltuu kaikille, jotka uskovat tarinoiden voimaan!

Lehtonen, Ulla ja Airola, Sari (kuv.): Metsän Outo vieras. Lasten keskus, 2014.

Mäkinen, Kirsti: Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita. Otava, 2012

Soveltuu yläasteikäisille ja siitä ylöspäin.

Niemelä, Reetta ja Lumme, Leena (kuv.) : Miljan syksy. Otava, 2003.

Sopii erinomaisesti päiväkoti-ikäisille sekä alakouluun.

Nuotio, Eppu ja Bondestam, Linda (kuv.): Papupiilokas - Ötökkäriimejä. Otava, 2012.

Nuotio, Eppu ja Bondestam, Linda (kuv.): Papupiilokas – Ötökkäriimejä. Otava, 2012.

Nuotio, Eppu; Aarnio, Elina (tietotekstit) ja Pertamo, Karoliina (kuv.): Metsän eläimiä. Tammi, 2011.

Metsän eläimiä pahvikirja sopii pienille lapsille ja heidän aikuisilleen.

Ojanen, Eero ja Jokinen, Ari (kuv.): Peikot, keijut ja haltijat – Suomalainen metsänväki. Minerva Kustanus, 2007.

Teos sopii kaikenikäisille ja toimii myös perheen yhteisenä katselukirjana.

Parkkinen, Jukka: Sananjalkoja metsäpolulla. WSOY, 2004.

Pelliccioni, Sanna: Onni-poika ja hirveä Hirviö. Minerva Kustannus, 2011.

Peltoniemi, Sari: Kuulen kutsun metsänpeittoon. Tammi, 2011.

Soveltuu yläkouluikäisille pojille ja tytöille. Kirja todellakin koukuttaa!

Puikkonen, Arja; Kallio, Ismo (esitt.); Lintinen, Kirmo (säv.) ja Saksi, Kustaa (kuv.): Haapaneitty, mettän tyttö. Nemo, 2011.

Sopii parhaiten eskareille sekä 1.−3. luokkalaisille.

Ranta, Elina ja Ranta, Maija (kuv.): Haltijoitten mailla, maahisten majoissa. Maan, metsän, veden ja vuoren väki. WSOY, 1996.

Tämä kirja sopii aina eskari-ikäisistä ala- ja yläkouluun sekä toiselta asteelta aikuisiin saakka!

Somersalo, Aili ja Mansnerus, Onni (kuv.): Päivikin satu. WSOY, 1918.

Sopii kaikille satuja rakastaville! Erityisesti päiväkodin isommille lapsille sekä alakoululaisille. Lue myös Somersalon Mestaritontun seikkailut.

Teräs, Mila ja Pertamo, Karoliina (kuv.): Olga Orava ja metsän salaisuus. Lasten Keskus, 2014.

Vuori, Suna ja Kirkkopelto, Katri (kuv.): Hirveää parkaisi Hirviö. WSOY, 2005.

Vuorio, Maria: Ison kiven juureen. Tammi, 2001.

Teokset, joiden pohjalta Metsän ovi raollaan –näyttely sai alkunsa.

Penna, Virpi: Perhosten polku. Tammi, 2009.

Soveltuu 4-8-vuotiaille lapsille ja heidän aikuisilleen.

Sendak, Maurice: Hassut hurjat hirviöt. Weilin + Göös, 1970 ja 4. p. Tammi, 2001. Alkuteos Where the Wild Things Are, 1963.

Soveltuu 4-8-vuotiaille lapsille ja heidän aikuisilleen.