Ketun matkassa

Olipa kerran kettu Ida, kettu Ada sekä kettu Tomi. Ida ja Ada asuivat metsässä. Kerran heille tuli riitaa pallosta.
– Se on minun pallo, Ada sanoi.
– Ei kun minun pallo, Ida sanoi.
– Minunpas! Ada huusi. Lopulta Ida sanoi, että Ada saa pitää pallon.
Eräänä päivänä Tomi –kettu soitti ovikelloa, ding-dong! Tomi tuli pyytämään kettukavereita ulos leikkimään. He menivät leikkimään hippaa ja kirkonrottaa. Sitten he menivät sisälle syömään keksejä ja juomaan mehua. Sen pituinen se.

Vantaan  sanataidekoulun ohjaajat Maami Heikkinen ja Jutta Toiva toteuttivat yhteistyössä Taidetalo Pessin kanssa draama- ja tarinapajan, jossa lapset valmistivat omat kettunuket ja pienen tarinan esitykseksi, jossa sovellettiin Muotoilijan aarrearkun pöytäteatterinäyttämöä. Työpajat järjestettiin Desingikkunassa, joka on World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden kohtauspaikka Vantaalla.

Muotoilijan aarrearkku on viiden World Design Capital Helsinki 2012 – vuoden kaupungin, Helsingin, Vantaan, Espoon, Kauniaisten ja Lahden, yhdessä toteuttama muotoilukasvatushanke. Syksyllä 2012 kaupunkien esiopetusryhmiin jaetaan Muotoilijan aarrearkku, joka sisältää opettajille suunnatun menetelmäoppaan ja materiaaleja. Opetussuunnitelmaa tukeva sisältö innostaa lasta leikin, tarinoiden ja oman tekemisen kautta tutkimaan omaa ympäristöä muotoilun näkökulmasta.

Työpaja aloitettiin erilaisilla kettutarinoilla. Ohjaajat olivat valinneet Muotoilijan aarrearkkuun kuuluvan Ketun matka metsästä kaupunkiin -tarinan lisäksi muita lyhyitä tarinoita. Tarinatuokion jälkeen lasten kanssa keskusteltiin ketun kauniista väristä sekä viekkaasta luonteesta. Seuraavaksi jokainen sai valmistaa aivan omanlaisen kettu pöytäteatterinuken. Kylläpä niistä tulikin hienoja ja oivallisia!

Lopuksi ketut pääsivät seikkailemaan pienissä tarinoissa, jotka myös esitettiin pöytäteatterinäyttämöllä.  Aarrearkun ulkoasun ja pakkauksen ovat suunnitelleet Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin pakkaussuunnittelun ja graafisen suunnittelun  opiskelijat Anu Nokua, Anni Sirkka, Hanna Virkki ja Milja Korpela.

Maami Heikkinen

Vastaava sanataideohjaaja