JOULUN ODOTUSTA ILTAPÄIVÄKERHOSSA

Olisittepa olleet paikalla!

Askiston iltapäiväkerhon lapsukaiset odottavat innolla joulua. Olemme askarrelleet yhdessä joulukalenterin, johon yön aikana aina ilmestyy yllätyksiä. Lisäksi jokainen lapsi on tehnyt kartongista oman joulusukan. Arvomme päivittäin onnellisen voittajan, joka saa viedä sukkansa kotiin.

KIERRÄTYSTÄ

Olemme toteuttaneet ystävien ja sukulaisten avulla vanhojen joulukorttien kierrätystä. Niistä saa tehtyä mitä ihanampia uusia kortteja lähetettäväksi naapureille tai kavereille.

Askiston joulua 006

Korttikasalle tuli suorastaan rynnistys. Kuva: Eija Pikkusaari

Askiston joulua 008

Kun mieluisat kuvat löytyivät, alkoi suloisten kierrätyskorttien valmistus. Monilla oli kieli lähes keskellä suuta. Kuva: Eija Pikkusaari

JOULULAULUT

Ne kuuluvat luonnollisesti jouluun. Pukkikin on päässyt taas kuusen oksille useampaan kertaan. Sanataideopettajallekin joulukortiksi lauletun kappaleen säkeistöt menivät ihan sikin sokin, mutta eipä se tahtia haitannut. Lapset pääsivät nopeasti juoneen mukaan ja Mira sanataiteilijana hyväksyi uuden laulumuunnoksen.

TARINATUOKIOITA

Lapset ovat kertoneet paljon tarinoita omista jouluisista odotuksistaan. Tässä pari lasten joulutouhua:

Yksi pojista odottaa innolla matkaansa Norjan saarelle, jossa kesällä on mukava kalastella. Ihan tarkkaan hän ei vielä tiedä, mitä joulu tuo siellä tullessaan. Sinne on niin kovin pitkä matkakin. Oslosta ainakin monta tuntia!

Toisen pojan perheessä vietetään joulua belgialaisittain. Hän kertoi, että juhlinta alkaa jo 6. joulukuuta. Suomen belgialaiset juhlivat joulukuun ensimmäisenä lauantaina. Silloin yli 2000-vuotias Sinterklaas eli Pyhä Nicolas tuo lahjoja, karkkia, keksiä ja suklaata yöllä, kun lapset nukkuvat. Sinterklaas matkustaa Espanjasta höyrylaivalla valkoisen hevosensa ja apureidensa kanssa.

Kun on päästy maihin, hän ratsastaa hevosellaan nimeltä Slecht Weer Vandaag (suomeksi Huono Keli Tänään). Hevosella on taito kävellä talojen katoilla. Sieltä apurit nimeltään Zwarte Pieten (suomeksi Mustat Petterit) laskeutuvat taloihin savupiippujen kautta. Petterit nokeutuvat piipuissa mustiksi ja avaavat oven Sinterklaasille, joka tuo lasten lahjat.

Lapset jättävät illalla savupiipun eteen omat kenkänsä ja Sinterklaasin hevoselle porkkanaa ja sokeripaloja. Apurit saavat joskus olutta. Sinterklaasille jätetään myös itse tehtyjä piirustuksia. Jos lapset ovat olleet kilttejä, aamulla olohuoneessa on kaikkea hyvää. Jos lapset ovat olleet tuhmia, apurit hakevat heidät aamulla ja vievät isossa säkissä mukanaan Espanjaan. Toivottavasti näin ei ole koskaan käynyt!

ULKOILUA

Onneksi pimeän marraskuun jälkeen satoi lumi ja pääsemme ulkoilutunnilla liukumäkeen.

Liukumäki 002

Hei lystiä laskuu, meidän lasten mäenlaskuu! Kuva: Eija Pikkusaari